Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Madagaskar

Madagaskar je ostrov, který sice patří Africe, ale má v sobě tak trochu Indie i Tichomoří. Ostrov Madagaskar je obklopen Mozambickým průlivem a Indickým oceánem. Jinde nevídaná příroda, která na jiných kontinentech vymizela již před řadou miliónů let, se zde díky geografické odloučenosti uchovala až do současnosti.

Ostrov Madagaskar lze celý právem považovat za přírodní div světa, naneštěstí však ohrožený. Je to ostrov pro Evropany nesmírně tajemný, a právě proto i tak přitažlivý. Je neobyčejně zajímavý pro přírodovědce a etnografy.

Pouze zde na Madagaskaru nevzdaly vzácné druhy poloopic a další zvířata i rostliny svůj boj s evolucí. Ale nejenom osobitá příroda tvoří svéráz tohoto ostrova. Zdejší kultura, stojící na pomezí Afriky, Indonésie a Polynésie, si dokázala uchovat znaky své výlučnosti i přes krátké období francouzské kolonizace. A tak se v madagaskarských vesnicích dosud věří v kouzelnou moc čarodějů, v duchy a v magické obřady.

Madagaskar je velký ostrovní stát u jihovýchodního pobřeží Afriky naproti Mozambiku. Je čtvrtým největším ostrovem na světě. Poté, co se ostrov oddělil od mateřského kontinentu, vyvíjely se fauna i flóra zcela izolovaně. Pouze na Madagaskaru žije 20 endemických druhů lemurů. V divoké přírodě žije dnes 48 druhů lemurů, všechny z nich na Madagaskaru. Z osmi druhů baobabů na světě je 6 druhů endemických na Madagaskaru. Také jeho obyvatelé a jejich kultura se velmi odlišují od ostatní Afriky.

Deštné pralesy Antsiranana, které zahrnují 6 národních parků podél východní části ostrova, byly přidány do seznamu světového dědictví UNESCO. Madagaskar je oblíbenou destinací milovníků přírody, kteří chtějí vidět lemury a další druhy zvířat na tomto kouzelném ostrově. Jezdí sem také milovníci krásných pláží s palmami – Nosy Be a Ile Sainte Marie. Na Madagaskaru se setkáte s mnoha zajímavými kulturami a kmeny. Madagaskar byl francouzskou kolonií do roku 1960. Madagaskar však není místem pro nezávislé cestovatele, je potřeba mít dobré znalosti místních poměrů a velkou trpělivost. Francouzština při komunikaci velmi pomůže.

Sever ostrova je vulkanicky aktivní a je to oblast častého zemětřesení. Nacházejí se zde ale horká vřídla, bahenní jezírka a minerální prameny a tak je oblast často navštěvovaná. Nejkrásnější částí ostrova jsou jeho zlatavé písečné pláže a laguny s azurově modrou vodou, propojené umělými kanály. Nachází se zde také většinou ještě neprobádané jeskyně.

Podnebí je tropické, zima je tu od května do října, léto od listopadu do dubna. Jelikož jihem ostrova prochází obratník Kozoroha, dochází zde k pasátové cirkulaci, na severu se vyskytují rovníkové monzuny. Vysoké teplotní rozdíly jsou dány rozličnou nadmořskou výškou. Vlivem přívalových dešťů jsou horské vesnice někdy zaplaveny. V únoru je ostrov pravidelně postižen hurikány.

Města a zajímavá místa Madagaskaru
Nosy Be, Nosy Komba, Nosy Tanikely, Nosy Sakatia, Nosy Mitsio nebo Nosy Iranja jsou místa, kam se nejspíše vydáte za koupáním u moře a vůbec za odpočinkem. Jedná se o blízko sebe ležící ostrovy, z nichž první zmíněný je nejznámější a turisty nejnavštěvovanější. Tomu ovšem odpovídají i vyšší ceny. Centrem Nosy Be je příjemné město Andoany, kde však jedinými památkami jsou stavby z dob koloniální éry. Pěkný pohled na město nabízí hora Mont Passot obkroužená nádhernými jezery.

Hlavní město Antananarivo (Tana) vám nabídne několik míst, která stojí za to navštívit. Trh Zoma je jedním z nejznámějších míst - můžete tu koupit řadu produktů malgašské lidové tvorby. Za vidění stojí i botanická a zoologická zahrada. Centrem dění je ovšem Avenue de l'Indépendance, na jejímž jednom konci je vlakové nádraží a na druhém Hotel Glacier. Pokud toužíte nakupovat na trhu s tisíci vůní, tretek a lidí, pak zamiřte právě sem. Směrem na jihozápad se nachází Haute-Ville, kde stojí řada lepších restaurací a nočních klubů a také banky. Vydáte-li se odtud směrem vzhůru, narazíte na ruiny bývalého královnina paláce Rova a další památky z dob království. Pro poznání historie země i jejích obyvatel můžete navštívit muzeum Malache.

Asi nejznámějším národním parkem je ""Parc National de Montagne d'Ambre"" na severu země. Naleznete tu řadu představitelů neobvyklé zvířeny Madagaskaru, vzácné druhy ptáků a plazů, včetně lemurů a chameleonů. Za návštěvu stojí také malebný vodopád Petite Cascade a kráterní jezero Petit Lac.

Chráněné území ""Réserve Naturelle Intégrale des Tsingy de Bemaraha"" je pamětihodností ze seznamu UNESCO a jinak také největší chráněné území na Madagaskaru. Jedná se o krasové území s řadou bizarních vápencových skal. Najdete tu hluboké lesy a spoustu divoké zvířeny. Oblíbené jsou výlety k řece Manambolo s úžasnými soutěskami.

Za zmínku stojí i přístav Mahajanga s řadou pláží (a kostelů), bývalé lázeňské město Antsirabe, kráterové jezero Titriva nebo Kaňon Opic (Canyon des Singes) mj. s přírodními prameny minerální vody. Za centrum vzdělání země je pak označováno město Fianarantsoa, které leží v centru Madagaskaru, v jedné z nejúrodnějších oblastí země.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 171 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko