Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Madagaskar není jen o lemurech

Přestože ani Madagaskaru se zcela nevyhnulo kácení deštných pralesů a jiné necitlivé zásahy do místních ekosystémů, stále patří zdejší příroda k tomu nejkrásnějšímu, co lze na zemi spatřit. Toužíte-li vidět lemury a řadu dalších jedinečných živočichů a rostlin v jejich přirozeném prostředí, měli byste si ale raději pospíšit.

Podobné a přece úplně jiné

Přestože na první pohled se madagaskarská krajina nejeví nijak zvlášť odlišná, ve skutečnosti většinu zástupců její fauny a flóry nenajdeme nikde jinde na světě. S tím bohužel souvisí i nepříjemný primát Madagaskaru jakožto místa, které má vůbec největší počet unikátních živočišných druhů v nejvyšším stupni ohrožení.

Zvláštní jsou přitom i samotní ostrované. Ačkoliv Madagaskar leží kousek od afrických břehů, těžko bychom jeho obyvatele označili za černochy. V žilách jim sice koluje trochu africké krve, ale jejich tajemstvím opředený původ je třeba hledat spíše někde na jihu Asie.

Jedna velká přírodní rezervace

Madagaskar si svoji výjimečnost uvědomuje, také už v roce 1927 jako jeden z prvních států na svém území zřídil systém chráněných přírodních území. Každý, kdo si ostrov zvolí jako cíl své v každém ohledu netradiční dovolené, by proto měl alespoň některé rezervace navštívit.

Na severu ostrova by vám určitě neměl uniknout národní park Montagne d’Ambre, 4810 ha nefalšovaného deštného lesa. Budete-li už mít dost dotěrných pijavic, zkuste se přesunout na jih do rezervace Tsimanampetsotsa s naopak zcela suchým trnitým bušem nebo třeba za bizardním skalním městem do Isala.

Pohybovat se po ostrově můžete samozřejmě autem nebo místními dopravními prostředky, ale máte-li chuť a čas můžete se svézt na saretě. Tenhle dvoukolák tažený krávami nabízí bezesporu velmi stylový, ale obvykle i celkem pohodlný způsob cestování. Navíc je tak pomalý, že budete mít spoustu času načerpat atmosféru a seznámit se s krajinou

Trocha kultury

Ani milovníci tradiční kultury ale nepřijdou zkrátka. Nejrůznějších slavností, obřadů a rituálů se zde koná po celý rok velké množství, takže určitě na nějaké narazíte. Zajímavým zážitkem může být například soutěž folklórních tanečních souborů hira gasy.

S trochou štěstí si budete moct poslechnout i hru na valihu, kdysi velmi rozšířený strunný nástroj z bambusu, který dnes už do značné míry nahradily podomácku vyrobené kytary a citery nebo stále oblíbenější bubny.

A zatoužíte-li si něco typicky malgašského odvézt také domů, praktickým suvenýrem může být typický lidový oblek zvaný lamba, který se vyrábí z pravého hedvábí. Dá se nosit kolem pasu nebo přehodit přes ramena a krásně poslouží i jako přikrývka.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 1 890 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko