Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Madagaskar – osmý světadíl ukrytý v Indickém oceánu

U jihovýchodního pobřeží Afriky leží čtvrtý největší ostrov světa s názvem Madagaskar. Přibližně před 160 miliony lety se oddělil od kontinentální Afriky a od té doby se na něm fauna i flóra vyvíjí zcela izolovaně. Právě příroda je tím hlavním, co na ostrov láká návštěvníky. Zájmu masové turistiky však Madagaskar stále uniká.

Madagaskar je od Afriky od období druhohor oddělen cca 400 km širokým Mosambickým průlivem, který se neustále rozšiřuje. Ostrov se údajně každý rok posune o téměř 2 cm. Madagaskar je s rozlohou 587 041 km² čtvrtým největším ostrovem na světě a žije na něm okolo 20, 5 milionu obyvatel. Madagaskar, nebo také Madagaskarská republika je ostrovní stát, který se může pyšnit bohatou kulturní historií, četnými národními parky a rezervacemi. Je místem, které rozhodně stojí za návštěvu.

Madagaskar - baobaby
Foto: Madagaskar - baobaby

Prvními obyvateli Madagaskaru byli před 2000 lety lidé, kteří se na něj připlavili na kánoích přes Indii z Indonésie. Později se zde usadili také lidé pocházející z vnitrozemí Afriky. V 11. století na ostrov pronikli Arabové, kteří zde založili sultanát. V období od 14. do 18. století existoval na Madagaskaru stát s názvem Imerina. Prvními Evropany, kteří stanuli na březích ostrova, byli v roce 1500 Portugalci. Později je následovali Britové a Francouzi, nechyběli ani evropští misionáři, kterým se podařilo spoustu obyvatel konvertovat ke křesťanství. V roce 1885 došlo k vyhlášení francouzského protektorátu, o 10 let později byl již celý ostrov ovládán Francouzi a Madagaskar se stal francouzskou kolonií. Dne 26. června roku 1960 získal ostrov nezávislost a v roce 1975 dostal název Madagaskarská republika. Hlavním městem Madagaskaru se stalo Antananarivo ležící v nadmořské výšce 1300 metrů.

V roce 1975 se však vlády ujal diktátorský prezident Didier Ratsiraka, během jehož vlády bylo znárodněno množství obchodů. Kvůli demonstracím a stávkám byl v roce 1991 nucen přijmout demokratičtější ústavu. Ve volbách, které se konaly o dva roky později, se do čela země dostal nový prezident. V současnosti je hlavou státu mladý Andry Rajoelina (nar. 1974), který byl do funkce dosazen armádou po politickém puči, který byl vyústěním vleklé politické krize. V roce 2009 nechal Rajoelina rozpustit parlament a vyměnil soudce nejvyššího soudu. 


Foto: Madagaskar

Současnými obyvateli Madagaskaru jsou Malgaši mající smíšený původ. Centrální vysočinu obývají především kmeny Merina, Sihanaka a Betsileo, zatímco pobřeží je domovem pro Côtiers, což jsou kmeny pocházející původem ze subsaharské Afriky. Jejich společným jazykem je malgaština patřící do skupiny malajsko-polynéských jazyků, která je společně s francouzštinou také úředním jazykem ostrova. Co se týče náboženství, tak převážná většina obyvatel Madagaskaru vyznává domorodé náboženství, které je směsicí indonéské a africké kultury. Druhou početnou skupinou jsou pak křesťané a žije zde i muslimská menšina. 

Madagaskar je chudý rozvojový stát. Většina obyvatel Madagaskaru je závislá na zemědělství a to i přesto, že obdělávat je možné pouhých 5 % půdy. K plodinám, které je možné zde pěstovat, patří rýže, kukuřice, maniok, cukrová třtina, batáty, lilek, brambory, bavlna, sisal, kokosové ořechy, mango, ananasy, pomeranče, banány a káva. Z koření je to pepř, vanilka a hřebíček. Lidé se věnují také chovu skotu, prasat, ovcí, koz a drůbeže. Významný je rovněž rybolov. Naleziště nerostných surovin jsou na ostrově poměrně malá, přesto se zde těší grafit, chrom, slída, sůl a dokonce polodrahokamy a drahokamy. Významná je také těžba a vývoz dřeva. 

Povrch Madagaskaru tvoří náhorní plošina, která na východě příkře spadá k pásu pobřežních nížin. Severní části ostrova dominuje vulkanický masív Tsaratanana s nejvyšším vrcholem Maromokotro dosahujícím nadmořské výšky 2876 metrů. Ve středu Madagaskaru se pak zvedá ještě pohoří Ankaratra s nejvyšším bodem Tsiafajavena měřícím 2643 metrů nad mořem. Jihovýchod pokrývá masiv Andringitra s vrcholem Pic Boby (2658m) a na jihozápadě se rozkládá masív Isalo s nádherným národním parkem. Na ostrově je možné nalézt četná kráterová jezírka a horká vřídla, která jsou pozůstatkem dávné sopečné činnosti. Ostrov má poměrně hustou říční síť, mezi největší řeky patří Betsiboka, Bemarivo a Mahavavy. Nechybí ani velká jezera jako Tsimanampetsotsa, Bemamba či Ihotry.

Madagaskar
Foto: Madagaskar

Vzhledem k dlouhodobé izolovanosti ostrova má tak příroda na Madagaskaru s tou africkou jen minimum společného. Často je proto nazýván osmým světadílem. Vyskytuje se zde endemická fauna i flóra. Ze zvířat jsou nejzajímavější bezesporu lemuři, kterých zde žije více než padesát druhů. Zajímavé jistě je, že se na ostrově vůbec nevyskytují dravé šelmy, s výjimkou fosy madagaskarské. Charakteristickým zástupcem rostlinné říše jsou pak majestátní baobaby. Rostlinná společenství jsou zde velmi různorodá, odlišují se díky nadmořské výšce. V horských oblastech se rozkládají louky, v nížinách zase tropické deštné lesy, které jsou neustále drancovány těžařskými společnostmi. Nechybí ani bambusové křoviny či porosty mangrove. 

Madagaskar má tropické klima, které je ovlivňováno východními pasáty. Nejvíce srážek spadne každoročně na východním pobřeží (přes 3000 mm), západ a jihozápad ostrova se nachází ve srážkovém stínu a tak zde průměrně spadne jen okolo 350 mm srážek. Na Madagaskaru je celoročně teplé počasí, v zimě se teploty pohybují okolo 20 stupňů a v létě šplhají k 27 stupňům Celsia. Období sucha trvá od června do září a léto, tedy období dešťů od listopadu do března.

Madagaskar
Foto: Madagaskar

Na Madagaskaru se již v roce 1927 začal budovat systém chráněných území. V současnosti se na ostrově nachází na 50 chráněných oblastí a rezervací, které dohromady pokrývají plochu přes 1, 6 milionů hektarů. O parky a jejich ochranu se stará organizace PNM-ANGAP, která se snaží zároveň vybudovat i infrastrukturu pro turisty a úzce spolupracuje s místními komunitami. Podél východní části ostrova se rozkládá 6 národních parků chránících deštné pralesy Antsinanana. Tato jedinečná přírodní území byla vyhlášena za světové dědictví UNESCO pod názvem Rainforests of the Atsinanana. K dalším zajímavých a chráněným místům patří hluboké kaňony Isalo, skalní útvary Tsingy de Bemaraha, vysoké pohoří Andringitra, národní park Amber Mountain, Andohahela, Ranomafana, Sahamalaza a mnohé další. Vyhrazeny byly také speciální rezervace a útočiště zvířat. 

Madagaskar je znám rovněž svými nádhernými písečnými plážemi, které jsou lemovány palmami. Ty nejúžasnější najdete na ostrově Nosy Be, známém též jako Île Parfumée a na ostrově Ile Sainte Marie, kde se můžete koupat v blankytně modrém moři. Madagaskar je úžasným místem, kde je možné poznat pravou divočinu a stejně tak již okusit komfort pobřežních letovisek provoněných vůní ylang-ylang. Díky své odlehlosti však stále uniká pozornosti masového turismu a zachovává si svůj originální ráz a autenticitu. 

- jap -

Předchozí články z Madagaskaru:
Madagaskar není jen o lemurech
Madagaskar

Článek byl zobrazen 10 276 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko